НП на МОН 2023-2024 учебна година

За пета поредна година ПМГ „Христо Смирненски“ участва в  НП на МОН „Иновации в действие”

За пета поредна година ПМГ „Христо Смирненски“ – град Перник, е включена в Списъка на одобрените училища, които ще  реализират дейности в изпълнение на НП на МОН „Иновации в действие” през учебната 2023/2024 година.  Програмата дава възможност за сътрудничество и обмен на добри практики между иновативните училища, както и между иновативните и желаещите училища да станат такива.

За първи път ПМГ „Христо Смирненски“  заема място сред седемте училища в страната, включени в Списъка на одобрените училища за Регионални форуми по НП „Иновации в действие“, Модул 2 „Форуми за иновации в образованието“.

В сътрудничество с РУО – Перник гимназията ще бъде домакин на форум за представяне и мултиплициране на образователни иновации, в който ще вземат участие 150 представители на училища от Югозападен регион (Благоевград, Кюстендил, Перник и София-област).

През настоящата учебна година ПМГ „Христо Смирненски“ ще участва и в Модул 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“. В изпълнение на програмата вече са сключени договори за сътрудничество с едно иновативно училище – Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ – град Стара Загора, и едно неиновативно училище –  МГ „Баба Тонка“ – град Русе.

Информация за НП „Иновации в действие“:

https://pmg-pernik.com/%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8/

 

https://web.mon.bg/bg/101246

 


УЧАСТИЕ В МОБИЛНОСТ ПО НП „Иновации в действие“ в ППМГ „Гео Милев“ – гр. Стара Загора

 

В периода 13-15 март 2024 г. екип от преподаватели от ПМГ „Христо Смирненски“ (Владислава Младенова – зам.-директор, Милена Асенова – гл. учител по химия и опазване на околната среда и Лозка Симеонова – гл. учител по БЕЛ) и ученици от ІХ г клас профил „Природни науки“ участваха в мобилност на тема “Изследователският подход – съвременен метод за качествено образование” по НП на МОН „Иновации в действие“. Заедно със своите партньори: МГ „Баба Тонка“ – гр. Русе и ОУ „Отец Паисий“ – гр. Русе, гостуваха на ППМГ „Гео Милев“ – гр. Стара Загора.

Директорът – г-жа Мариета Петрова, педагогическият екип и учениците на ППМГ „Гео Милев“ – гр. Стара Загора ни посрещнаха топло и сърдечно. На тържественото откриване на мобилността представиха града и училището си, със свои изпълнения ни зарадваха вокална група “Пеещи звънчета”, Джулия Калева от ІХ д клас и училищния клуб по народни танци.

Наблюдавахме интердисциплинарен учебен час в ІХ д клас на тема “Зрителна система” от гледна точка на биологията, химията и физиката. За всички това беше много интересно и различно занятие.

Разгледахме забележителностите на града и посетихме Тракийския университет и Музея на коня и конния спорт. Взехме участие в образователния ученически форум “Месец на науките и изкуствата” в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където имахме възможност да разгледаме подредените от учениците и техните учители щандове с  разнообразни и много интересни проекти в областта на природните науки, математиката, информатиката и ИТ.

Ученици от училищния Клуб по киберсигурност представиха на много високо ниво и по изключително интересен начин темата “Киберсигурност и изкуствен интелект”.

По време на посещението бяха споделени добри педагогически практики и проведени ползотворни дискусии, свързани с иновативните процеси в училище.

Искрени благодарности към екипа на ППМГ „Гео Милев“ – гр. Стара Загора за топлото посрещане, споделения опит и приятните преживявания.

Създадените контакти, сътрудничеството и обмяната на идеи между училищата партньори по НП „Иновации в действие“ са добро начало за бъдеща съвместна работа.