НП на МОН „Иновации в действие” 2020/2021 учебна година

За втора поредна година ПМГ „Христо Смирненски” реализира програма за мобилност по НП на МОН „Иновации в действие”

В периода 31 май – 3 юни 2021 г.  ПМГ „Христо Смирненски” – град Перник реализира за втора поредна година дейности в изпълнение на НП на МОН „Иновации в действие”. Програмата дава възможност за сътрудничество и обмен на добри практики между иновативните училища, както и между иновативните училища  и желаещите да станат такива.

Гимназията посрещна учители и ученици от Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ – град Шумен и Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“  – гр. Белица, като демонстрира добри педагогически практики и иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението.

На 31.05.2021 г. бе официално открита програмата за мобилност, като  домакините  от  ПМГ „Христо Смирненски”  представиха пред своите партньори презентация, с която ги запознаха с града и училището си. Г-жа Милена Асенова и г-н Кирил Георгиев  разказаха за същността на иновативния проект „С наука и технологии към бъдещето”, представиха въведените иновативни елементи и постигнатите резултати.

На 01.06.2021 г. бе проведено демонстративно иновативно занятие под формата на  уъркшоп „Наука, технологии и изкуство във форми и багри“.

Екип „Експериментатори“, в който взеха участие ученици от иновативната паралелка ІХ в, под ръководството на  менторите г-жа Милена Асенова и г-жа Аделина Тодорова  проведоха занятие на тема: „Изследване на растителните пигменти“. Основните акценти в иновативното занятие, в което взеха участие и учениците от гостуващите училища, бяха използването на хартиената хроматография за доказване на растителни пигменти в изследваните растения и проучване на значението на пигментите в природата и за здравето на човека по информационни източници в интернет – хлорофил, каротеноиди, ксантофили, ликопен, антоциан.

Екип „Конструктори“ с ментор г-жа Юлиана Ангелова проведоха занятие на тема: „Конструиране на мебели от велпапе“. Учениците от ІХ в клас заедно със своите гости създаваха стилен, икономичен и екологичен дизайн на мебели от велпапе, проучваха вредните вещества, които се излъчват от съвременните мебели – бои, лакове, смоли и др. в интернет.

Екип „Художници“, в който бяха включени ученици от иновативната паралелка  VІІІ г клас, водени от своя ментор г-н Кирил Георгиев, проведоха занятие на тема: „Създаване на пана по екологично чиста технология“. Учениците се запознаха с технологичния процес за създаване на „ръчна хартия“, създадоха  пана с „ръчна хартия“ и природни материали.

На 02.06.2021 г. училищата партньори проведоха семинар на тема: “Иновации и предизвикателства”. Представители на екипа за иновация на училището домакин представиха същността и основните принципи в реализирането на въведената иновация, споделиха своите впечатления от постигнатите резултати, възникващите в процеса на реализация трудности и пътищата към тяхното разрешаване. На ползотворната за всички участници среща бяха обсъдени теми и методи от иновативната програма, както и идеи за развитието на иновативния процес в  училищата партньори.

Гостите от Шумен и Белица разгледаха града ни, посетиха Историческия и Минния музей,  Гигинския манастир „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски“, разгледаха сградата на училището и кабинетите в Центъра по природни науки.

Третото поредно домакинство на ПМГ „Христо Смирненски”  като иновативно училище по програмата за мобилност по НП на МОН „Иновации в действие” премина успешно. Учителите и учениците от Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ – град Шумен и Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“  – гр. Белица изразиха своето удовлетворение от гостуването си в град Перник.  Създадените контакти, сътрудничеството и обмяната на опит между двете иновативни училища са добро начало за бъдеща съвместна работа.

Към галерията

Към видеофилма