PLAY JET: Младежи за справедлив енергиен преход

В рамките на проекта “PLAY JET: Младежи за справедлив енергиен преход” в периода 21-23 юни 2024 г. учениците от ПМГ “Христо Смирненски”- гр. Перник с ръководител Десислава Стойнева, се включиха в организираните от партньорите по проекта Junior Achievement Bulgaria и WWF Bulgaria хакатони в две основни направления – “Природобазирани решения за справедлив преход” и “Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони”.
Отборът на Цветелина Кирилова от VIII в клас спечели второ място с идеята си за използване на шлака като компонент за производство на бетон с по-добри качества и конкурентоспособност.
С второ място беше отличена и идеята на отбора на Гергана Ангелова от X г клас с проект за обучителен център на студенти и стажанти от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство, който ще използва предимствата на изоставени минни галерии за производство на гъби.
Отборите на Вероника Райчева от XI в клас, Николета Иванова от XI а клас и Сияна Златкова от Х г клас впериха поглед смело в бъдещето, като базираха разработките си на водорода като гориво. А отборът на Савина Александрова от XI г предложи рекултивация на открит рудник чрез изграждане на въглеродно неутрален хотелски комплекс.
Благодарим на организаторите за възможността да споделим идеи, опит и енергия. От сърце желаем на младите предприемачи вдъхновение, сили и възможности в създаването на едно зелено, устойчиво и светло бъдеще!