ПМГ „Христо Смирненски” спечели първо място в Националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици 2021

Отбор Search от ПМГ „Христо Смирненски” с участници: Деян Ботев, Деян Тасев и Мартин Пейчов от ІХ а клас, водени от своя           ментор – г-жа Лозка Симеонова, категорично завоюваха първото място в крайното класиране на Четвъртата европейска олимпиада по статистика за ученици в Категория Б: ученици от VIII – IX клас, постигайки най-високия резултат  в страната – 97 точки при 100 максимални.

След като бяха начело на класацията в Първия етап, в който показаха отлични умения в решаването на задачи по статистика и  интерпретиране на статистически данни и текстове, деветокласниците се представиха отлично и във Втория етап, демонстрирайки завидни умения за  анализ на база със статистически данни в областта на околната среда – статистика на водите.

Отбор Search от ПМГ „Христо Смирненски” получава правото да премери сили  с останалите класирани на призови места четири отбора в страната за участие в Европейския кръг. С идеен проект на тема „Официалната статистика в свят, преизпълнен с данни“ учениците от ПМГ „Христо Смирненски” имат възможност да  представят България на европейския кръг на олимпиадата.

Поздравления за достойното представяне и упех в Заключителния етап на Европейската олимпиада!