Европейска седмица на програмирането

На 16.10.2019 г. 17 ученици от IX б и X б клас, обучаващи се по професия „Приложен програмист“, посетиха една от водещите софтуерни компании – „Немечек България“. Мероприятието беше организирано по повод Европейската седмица на програмирането, с цел опознаване на професията на програмиста и повишаване на мотивацията на младите хора.
В изключително приятна обстановка в социалната зона на фирмата бъдещите програмисти се запознаха с различните функции и роли на хората, работещи по един проект. Дискутираха какви качества трябва да притежава човек, насочил се по пътя на програмиста, и разбраха колко важна е комуникацията и работата в екип. Запознаха се с ежедневието на програмистите
и видяха местата, на които те творят, провеждат работни срещи или релаксират.  Ръководството на ПМГ „Христо Смирненски“ благодари на организаторите на това събитие за гостоприемството, ценните съвети, забавленията, вкусния обяд и възможността нашите ученици да се докоснат до света на програмистите.

На 07.10.2019г. в ПМГ „Христо Смирненски“ гостува Филип Колев- един от най-успешните курсисти на Софт Уни, който вече се е реализирал като програмист с голям опит.

 

Той изнесе лекция на учениците от 10б клас с профил „Приложен програмист“ и разказа за своята професия.

Това мероприятие е част от инициативата „На ти с програмирането“, която се прожеда в училището през Code Week 2019.

 

Най-малките възпитаници от V  клас на ПМГ “Христо Смирненски” на 10.10.2019г.  по повод на Европейската седмица на програмирането проведоха нетрадиционен урок по програмиране “на живо”. Фоайето на четвъртия етаж беше превърнато в игрално поле, на което петокласници управляваха своите роботи – съученици.

С играта учениците подобриха някои свои умения: наблюдателност и способност за анализ на ситуацията, добра комуникация и работа в екип, разработване на стратегия за успех.