Ало, Космос! Говори България!

Ученици от ПМГ „Христо Смирненски“ – гр. Перник, водени от г-жа Юлиана Ангелова и г-жа Даниела Христова, взеха участие в българския младежки STEAM & SPACE фестивал “Ало, Космос! Говори България!“, който се проведе на 25.06.2024 г. в София Тех Парк.
Фестивалът се организира за четвърта поредна година от Атлантическия клуб в България и STEAM and Space Cluster Bulgaria, с генералната подкрепа на Посолството на САЩ в България, София Тех Парк и под патронажа на Министъра на образованието и науката на Република България.
Учениците чуха кратката история на Вселената, запознаха се с водещите космически изследвания, участваха във вдъхновяващи разговори с капитан Николай Калайджиев от ВВС и астронавт от NASA – Майкъл Лопес -Алегрия.
Насладиха се на физичен театър “Ресторант на края на Вселената” по идея на Ева Божурова-астрофизик, и опитаха космическа храна. Потопиха се в магията на Kосмоса, науката и изкуството с богата фестивална програма, която предлага вдъхновение за малки и големи мечтатели.
Учениците преоткриха Вселената чрез един ден, изпълнен с вдъхновяващи лекции, вълнуващи демонстрации, увлекателни научни работилници, игри и безброй награди.