Национално състезание „Турнир на младите физици“

ПМГ „Христо Смирненски” – град Перник бе домакин на провелото се от 1 до 3 февруари 2019 г. в град Перник XV национално състезание „Турнир на младите физици“.

            Патрон  и спомоществовател  на проявата е областният управител Ирена Соколова, а организатори са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Перник ПМГ“Христо Смирненски“.

            В продължение на два дни 37 млади физици от различни градове на страната, обединени в 10 отбора,  мериха сили в надпреварата. Състезанието е отборно между ученици във възрастовата група от IХ до ХII клас и се провежда на база изследователски задачи, които са селектирани от Международния организационен комитет на Международния турнир на младите физици.

         Излъчен бе и разширеният национален отбор от 12 ученици, които ще се подготвят за международния турнир. Петима от тях ще представят страната ни на предстоящо от 6 до 13 юли международно състезание в полската столица Варшава.

            Физичното състезание започна със селективни физични битки на български език и завърши с финална физична битка на английски език.

Отборите влязоха в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяваха се и се предизвикваха помежду си, демонстрирайки завидни познания в областта на физиката, неуморен изследователски дух и дискусионни умения.

            Отборът на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе е победител, а второ място заеха три смесени отбора, съставени от възпитаници на СМГ „Паисий Хилендарски“, 91-ва Немска езикова гимназия, Първа частна математическа гимназия, НПМГ и 23-то СУ „Фредерик Жолио Кюри“- град София.

Поздравления за всички победители и техните ръководители!