Европейска седмица на програмирането” в ПМГ „Христо Смирненски” – град Перник

Учениците от ПМГ „Христо Смирненски” -град Перник се включиха  с разнообразни дейности, свързани с отбелязването на Европейската седмица на програмирането от 6 до 21 октомври 2018 година.

За шеста поредна година инициативата се проведе в страните от ЕС и постави акцент върху развитието на  дигиталните умения на всички европейски граждани, като даде възможност на учениците да направят първите си стъпки като цифрови творци.

Малките възпитаници от VI А клас на  ПМГ „Христо Смирненски” навлязоха в света на визуалното блоково програмиране чрез работа със Scratch.  Десетокласнините овладяха основите на програмирането на Windows апликации, избаботиха табло и презентация на тема “Интернет на нещата”.  Със забавни дейности по програмиране се включиха в инициативата учениците от ХІ клас, а дванадесетокласниците разработиха софтуер.

Проведените в ПМГ „Христо Смирненски”  събития, посветени на Европейската седмица на програмирането, осигуриха възможност на учениците за развитие на ключови умения, свързани с компютърното мислене и осигуряващи им водеща позиция в едно цифрово компетентно общество.  Дигиталната грамотност на младите хора  е предпоставка за по-добро възприемане на света, който ги заобикаля,  дава по-добри шансове за успех в личния и професионалния им живот.